Francuzi biraju svoj PSA i njemački VW | Ekonomist

Francuzi biraju svoj PSA i njemački VW

Prodaja novih vozila na francuskom tržištu u julu je povećana 2,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prodato je ukupno 147.132 vozila, pokazuju podaci Udruženja francuskih proizvođača automobila (ČFA).

Francuski proizvođači učestvovali su sa 52,38 odsto u ukupnoj prodaji, izgubivši malo tržišta, budući da je njihov udio u istom mjesecu prošle godine iznosio 54,47 odsto, prenio je AFP.

Posmatrano po proizvođačima, kompanija PSA Pežo-Sitroen zabilježila je rast od 3,6 odsto, dok je grupa Reno u julu imala pad prodaje od 8,5 odsto na godišnjem nivou.

Među stranim proizvođačima, dominantnu poziciju imao je Folksvagen, uz rast od 1,0 odsto, slijede Nisan (minus 0,1 odsto) i grupa BMW, čija je prodaja povećana u julu 5,9 odsto.

General motors zabielježio je pad od 7,3 odsto, najviše usljed smanjene prodaje marke “chevrolet” u Evropi, kao i mrke “opel”, za 5,5 odsto. Suprotno, kompanija Fijat imala je rast prodaje od čak 19,2 odsto.

Kumulativno od početka godine, prodaja novih vozila u Francuskoj povećana je 5,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz 1,16 miliona prodatih novih vozila.

Za prvih sedam mjeseci godine, udio francuskih proizvođača iznosio je 54,8 odsto, prema 56,37 odsto u istom razdoblju 2014. godine.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top