Francuskoj fale bebisiteri | Ekonomist

Francuskoj fale bebisiteri

Već drugu godinu u Francuskoj rastu troškovi čuvanja djece, pa su u 2015. skočili na prosječnih 8,65 evra po satu, pokazala je studija portala Yoopies.fr.

Istraživanje na uzorku od 300.000 građana Francuske koji imaju potrebu za ovakvom uslugom, pokazalo je da su naknade bejbi-siterkama u 2015. porasle za tri odsto, koliko i u prošloj godini, piše francuski list Figaro.

Kao glavni razlog za rast cijene čuvanja dece, istraživači navode izmjene školskog sistema u pogledu termina nastave, ali i nestašicu stručnih kadrova.

Tarife bejbi-siterki razlikuju se do 10 odsto od regiona do regiona, na šta utiču troškovi života i stopa zaposlenosti žena u toj oblasti, navodi se u studiji.

Dok se u Pariskom regionu sat čuvanja deteta plaća 8,95 evra, u regionima Provansa, Alpi, Azurna obala, to iznosi 8,77 evra, a u Loari 8,16 evra. Najveće zarade bejbi-siterke ostvaruju u Sen Tropeu, 10,92 evra po jednom satu.

Rastu tarifa, kako ističu autori studije, posebno je doprinijela nestašica ovih kadrova. Prema zvaničnim procjenama, Francuskoj nedostaje oko 400.000 stručnih osoba za staranje o djeci.

Čuvanje djece postaje privlegija bogatih porodica, jer godišnje treba izdvojiti više od 1.000 evra za brigu o djetetu van škole, naglašava se u istraživanju.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top