Francuskim supermarketima zabranjeno bacanje i uništavanje neprodane, ali jestive hrane | Ekonomist

Francuskim supermarketima zabranjeno bacanje i uništavanje neprodane, ali jestive hrane

Francuskim supermarketima biće zabranjeno bacanje ili uništavanje viška hrane na način da će biti prisiljeni neprodanu, ali jestivu hranu donirati u humanitarne svrhe ili kao hranu za životinje.

Riječ je o novom zakonu usmjerenom na smanjenje prehrambenog otpada, a francuska vlada je odluku donijela jednoglasno na sjednici koja je održana prošlog četvrtka.

Supermarketima će biti zabranjeno namjerno uništavanje hrane industrijskim kemikalijama tako da više ne bude jestiva. Neupotrebljivi prehrambeni proizvodi doniraće se za kompostiranje. Odluka se odnosi na supermarkete veće od 400 metara kvadratnih. Oni koji spadaju u tu kategoriju će do jula iduće godine morati sklopiti ugovore s humanitarnim udruženjima ili se suočiti s kaznama koje iznose 75 hiljada eura ili dvije godine zatvora. Udruženja za zaštitu životne sredine i humanitarne organizacije su podržale ovakvu praksu i pozvale na širenje ovih zakonskih mjera i u drugim državama.

– Skandalozno je koliko se jestive hrane baca i uništava u supermarketima. – izjavio je Guillaume Garot, predlagač mjere i član socijalističke stranke.

Zakon podrazumijeva i uvođenje edukacijskih programa o prehrambenom otpadu u školama i poslovnim objektima. Francuska, naime, godišnje baca 20 do 30 kilograma hrane po osobi, što se procjenjuje na svotu od 12 do 20 milijardi evra godišnje. Ova zakonska mjera dio je projekta usmjerenog na smanjenje količine otpada na pola trenutačnog iznosa do 2025. godine.

Ipak, aktivistička grupa Gars’pilleurs je upozorila kako bi ovo zakonsko rješenje moglo pružiti ‘lažnu i opasnu ideju o magičnom rješenju’ prehrambenog otpada. Drugim riječima, objašnjavaju kako će supermarketi poštujući novi zakon skinuti odgovornost sa sebe, a istovremeno se neće učiniti ništa da se adresira puno veći problem hiperprodukcije u prehrambenoj industriji.

U Hrvatskoj na primjer, ako žele dijeliti neprodano, na poklonjenu hranu moraju platiti 25 posto PDV-a.

 

Izvor: Lider/The Guardian

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top