Francuski ministar o krizi u Grčkoj | Ekonomist

Francuski ministar o krizi u Grčkoj

 

Atina — Grčka bi ispaštala, a ne Evropa, zbog bilo kakvih problema koji bi mogli nastati iz grčke finansijske situacije, kaže francuski ministar finansija Mišel Sapen.

Prema njegovim rečima, Evropa je stvorila mehanizme da se zaštiti “Ako bi se dogodilo nešto štetno, to bi bilo ozbiljno za Grčku i njen narod, a ne za druge zemlje eurozone. Mi uopšte nismo u istoj situaciji kao prije četiri, pet godina”, rekao je on, prenosi Rojters.

“Mi smo naučili da izgradimo zidove kako bi zaštitili sebe i naš bankarski sistem, kao i naše zemlje koje bi mogle postati ranjive ako bi se nešto desilo u Grčkoj. Na taj način je Evropa mnogo snažnija. Evropa se zaštitila od potresa. Opasnost postoji za Grčku”, kazao je Sapen tokom proljećnog zasijjedanja MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu.

Grčka mora poštovati pravila koja važe za sve zemlje eura, rekao je francuski ministar i dodao da Grčka nije potpisala samo memorandum, već i sporazume i obaveze koje se moraju poštovati, prenio je Rojters.

Prethodno je šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio da Grčka mora da uradi mnogo više, i to hitno, na izradi prihvatljivog plana kako bi dobila dalje finansiranje od EU.

On je dodao da nedostaje okvirni plan kako bi se nastavilo finansiranje koje Grčkoj daje EU, prenio je AFP.

Dragi je kazao da Atina mora izaći sa takvim planom koji bi kreditori mogli da iskoriste kako bi procijenili dejstvo predloga vezanih za domaću politiku i njihov uticaj na ekonomiju i finansijsku stabilnost zemlje.

“Potrebno je mnogo, mnogo više rada i to hitno”, kazao je Dragi u Vašingtonu na marginama proljećnog zasedanja MMF i Svjetske banke.

I
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top