Francuska: YouTube ima jaku konkurenciju | Ekonomist

Francuska: YouTube ima jaku konkurenciju

Istorija se ponavlja. Francuska je još jednom odbila platformu za dijeljenje videa Dailymotion prepustiti stranim ulagačima.

Dailymotion je pokrenut 2005. godine i mjesečno broji 137 miliona posjetilac (poređenja radi, YouTube ima milijardu korisnika mjesečno), od kojih je većina iz Evrope. Video platformu je kupio Orange, francuski teleoperater koji se nalazi u djelimičnom vlasništvu države. Kupovina Dailymotiona imala je dvije faze, prvu 2011., a drugu 2013. godine, a akvizicija je iznosila 120 miliona eura.

Orange je protekle sedmice pregovarao s PCCW Grupom, teleoperaterom baziranom u Hong Kongu. Orange je namjeravao da proda 49 posto dionica za cijenu od 250 miliona eura, ali pregovori su propali zbog insistiranja Francuske na partneru s područja Europe.

,,Obeshrabruje nas poslovno okruženje u kojem se favorizuju francuski ili evropski partneri. Stoga ćemo povući svoju ponudu i prekinuti pregovore.” – izjavila je PCCW Grupa.

Orange je već neko vrijeme u potrazi za partnerstvom koje bi Dailymotionu pomoglo da se uhvati u koštac s YouTubeom. Francuska vlada je prošle godine blokirala pregovore s kompanijom Yahoo, koja je željela da kupi 75 posto vlasništva. Za pretpostaviti je da Francuska neće biti toliko izbirljiva kad je riječ o francuskoj medijskoj grupaciji Vivendi, koja je nedavno iznijela prijedlog o kupovini potpunog ili barem većinskog udjela u vlasništvu – i to pod istim uslovima kao i PCCW Grupa.

Uzmemo li u obzir činjenicu da su dani slave video platformi prošli, a ovakav potez dalje šteti francuskim startupovima, koji ionako imaju problema s pronalaženjem stranih investitora, teško je razumjeti ovakvu odluku Francuske.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top