Francuska vlada zabranjuje mobilne u školama | Ekonomist

Francuska vlada zabranjuje mobilne u školama

Francuska vlada najavila je zabranu mobilnih telefona u osnovnim školama. Djeci će i dalje biti dozvoljeno da donose mobilne u školu, ali neće smjeti da ih koriste sve dok im se nastava ne završi, čak ni za vrijeme odmora. Francuski predsjednik Emanuel Makron iznio je prijedlog o zabrani mobilnih telefona još u svojoj predizbornoj kampanji.

Francuski ministar obrazovanja, Žan-Mišel Blanker, rekao je kako će zabrana stupiti na snagu početkom sljedeće školske godine, u septembru 2018. Odnosiće se na sve učenike od 6 do 15 godine, kada kreću u srednju školu.

– Ponekad vam je potreban mobilni telefon zbog učenja i za hitne situacije, ali njihova upotreba mora nekako da se kontroliše. Ovo je i poruka o javnom zdravlju za porodice. Dobro je da djeca ne budu često, ili uopšte, ispred ekrana prije nego što navrše sedam godina – poručio je ministar.

Na drugoj strani, francuski sindikat školskih direktora skeptičan je oko izvodljivosti zabrane.

– Ova nova najava ostavila nas je u sumnji jer nam je teško da shvatimo o čemu se zapravo radi. Generalno, navikli smo od njih, ministarstva, da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo da pronađemo logiku ili pragmatizam u najavama – rekao je Filip Vensan, zamjenik glavnog sekretara sindikata.

Najavom ovakve mjere nisu oduševljeni ni učenici. Njima nije jasno kako će zabrana da funkcioniše, ali ni ko će da uzima mobilne telefone i kako će ih dobijati nazad. Za njih je ova najava smiješna i zanima ih detaljno kako će biti kažnjeni. Roditelji su takođe nesigurni u pogledu ove inicijative. Smatraju da se njima ne može zabraniti da telefone donose u školu jer sui m potrebni iz vuše razloga.

Ministar Blanker predlaže da škole ugrade ormariće za odlaganje telefona.

 Na sastancima vlade mi ostavljamo svoje telefone u ormarićima. Čini mi se da je to izvodljivo za bilo koju grupu ljudi, uključujući i đake – sugerisao je još u septembru.

                                     Ali, nastavnicima i roditeljima se ni to rješenje na dopada, opet iz više razloga.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top