Francuska planira do 2040. da ukine proizvodnju nafte i gasa

Francuska do kraja godine namjerava da usvoji zakone o postupnom gašenju svih aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i gasa do 2040. godine u Francuskoj i njenim prekomorskim teritorijama, pokazao je nacrt toga zakona.

Riječ je o prvoj takvoj odluci neke zemlje u svijetu, primjećuju u Reutersu. Predsjednik Emmanuel Macron želi da Francuska do 2050. postane “ugljično neutralna” i planira da zauzda emisije stakleničkih gasova napuštanjem fosilnih goriva za koje se smatra da doprinose globalnom zagrijavanju.

Prema nacrtu zakona predstavljenom u srijedu, Francuska više neće izdavati dozvole za istraživanja, a produbljenje postojećih koncesija postupno će se ograničavati i do 2040. ukinuti. Te godine Francuska planira takođe da ukine prodaju benzinskih i dizelskih automobila.

“Tim zakonom zaustaviće se istraživanje ugljovodonika na našoj teritoriji, a postojeće koncesije neće biti produžene iza 2040. godine”, stoji u nacrtu toga zakona.
Odluka je najvećim dijelom ipak simbolična zato što Francuska proizvodi svega oko šest milijiona barela ugljovodonika godišnje, što predstavlja oko jedan posto njene potrošnje.

Francuska će nastaviti da uvozi i prerađuje naftu za svoje potrebe.

U Francuskoj nikad dosad nije bila izdana dozvola za proizvodnju iz škriljaca i biće je nemoguće ishoditi nakon što zakon bude usvojen.
Zakon bi mogao pogoditi kompanije poput najveće francuske naftne kompanije Totala koja je prekinula naftna istraživanja u Francuskoj ali još uvijek ima dozvole za istraživanja u francuskim prekomorskim departmanima poput istraživanja na moru uz obale Francuske Gvajane.

Iz Totala zasad nisu komentarisali spomenuti prijedlog zakona.

Macron odlučno nastavlja s sprovođenjem ključnog sporazuma za suzbijanje klimatskih promjena kojeg je prihvatilo 200 zemalja 2015. godine u francuskoj prijestonici nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države.

U sklopu tih mjera, Francuska do 2022. godine namjerava prestati proizvoditi električnu energiju pomoću ugljena i smanjiti na 50 posto sa više od 75 posto udio električne energije proizveden u nuklearnim elektranama, dok će prednost davati povećanom udjelu obnovljivih izvora u miksu izvora za dobijanje električne energije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top