Francuska nudi odlične podsticaje za kupovinu električnih automobila

Francuska vlada planira niz podsticaja i poreskih olakšica za postepeno “protjerivanje” sa puteva automobila koji zagađuju životnu sredinu.

Takođe, predviđeni su i podsticaji za podršku energetski štedljivoj izolaciji kuća, najavio je ministar za životnu sredinu u Vladi Francuske, Nikola Ulo.

Ulo je rekao za francuski dnevni list Liberasion da će budžet za 2018. godinu, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, uključiti niz mjera za ograničavanje klimatskih promjena, smanjenje zagađenja i pomoć porodicama sa niskim primanjima, prenosi agencija Rojters.

Ministar je naveo da će predložiti da podsticaji od 500 do 1.000 eura za prelazak na vozilo koje manje zagađuje, koji su do sada bili predviđeni samo za porodice sa niskim primanjima, od 2018. budu dostupni svim građanima koji imaju vozila na benzinski pogon registrovana prije 1997. ili automobile sa dizel motorima koji su registrovani prije 2001. godine.

Podsticaji neće biti dodijeljivani samo za kupovinu novih automobila već i za relativno nova polovna vozila sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

Ulo je takođe rekao da će za domaćinstva sa niskim primanjima stimulacije biti udvostručene na 2.000 evra. Dodao je da bi za porodicu s niskim primanjima koja kupuje mali polovni automobil podsticaj mogao da dostigne i više od polovine vrijednosti vozila.

Svi vlasnici automobila koji pređu na električno vozilo dobiće 2.500 eura stimulacije, pored subvencije od 6.000 eura ako se mjera odobri.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top