Francuska napravila prvu solarnu cestu | Ekonomist

Francuska napravila prvu solarnu cestu

U francuskom selu Tourouvre-au-Perche u Normandiji dio seoskog puta prekriven je solarnim panelima koji će služiti za proizvodnju električne energije.

Na jednom kilometru ceste, koji pokriva površinu od 2.800 kvadratnih metara, postavljene su solarne ploče za proizvodnju električne energije. Paneli su prekriveni smolom koja se sastoji od listova silikona i dizajnirani su da izdrže teret vozila, a da se ne oštete.

Ministar ekologije koji je otvorio cestu kazao je da je sve urađeno kvalitetno i da paneli neće biti nesigurni za vozače. Cijeli projekat koštao je pet miliona eura.

Zvaničnici vjeruju da će tehnologija nazvana Wattway moći proizvesti dovoljno energije za uličnu rasvjetu za selo s 3.800 stanovnika u naredne dvije godine.

Sličan projekat 2014. godine pokrenut je u Amsterdamu, ali ta cesta nije otvorena za saobraćaj.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim, plan je proširenje proizvodnje i postavljanje solarnih panela i na drugim dionicama puteva u Normandiji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top