Francuska kompanija ima nove ciljeve

Francuska kompanija Total postigla je dogovor da proda Kuvajtu svoj preostali udio na jednom naftnom polju u Norveškoj. To je učinjeno kako bi mogla da se fokusira na preuzimanje danskog Maersk ojla.

“Total je potpisalo sporazum o ustupanju preostalih 15 odsto udjela na nafnom polju Gina Krog u Norveškoj kuvajtskoj kompaniji za istraživanje nafte u inostranstvu (KUFPEC)”, navodi se u saopštenju francuskog naftnog giganta, prenosi agencija AFP.

“U okviru programa upravljanja našim portfolijom i optimizacije alokacije kapitala, odlučili smo da se u potpunosti odreknemo projekta Gina Krog i da se usredsredimo na druge mogućnosti u Norveškoj”, izjavio je Totalov šef za istraživanje i proizvodnju Arno Brilak.

“S nedavnom kupovinom kompanije Maersk ojl, pozicija grupe u Sjevernom moru biće znatno ojačana, naročito u Norveškoj”, dodao je on. Total je objavio 21. avgusta da će kupiti Maersk ojl za 7,45 milijardi dolara (6,35 milijardi evra), čime će kompanija postati drugi najveći operater u Sjevernom moru sa zamašnim poslovnim operacijama u Britaniji, Norveškoj i Danskoj.

Kuvajtski KUFPEC je naveo da je ugovor s Totalom vrijedan 317 miliona dolara.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top