FOTO: U Dubaiju niče "samoodrživi" grad | Ekonomist

FOTO: U Dubaiju niče “samoodrživi” grad

U Dubaiju su predstavljeni planovi za Ekološki hotel Indigo koji će koristiti isključivo solarnu energiju, a sav otpad biće sortiran i recikliran. Hotel je dio ambicioznog projekta “Održivi grad”.

 
FOTO: U Dubaiju niče samoodrživi grad

Umjesto trave, za čije je održavanje potrebno mnogo vode, biće korišćene autohtone biljke, a goste hotela sa 170 soba koji bi trebalo da se otvori 2017.godine, do centra grada će prevoziti autobusi na solarni pogon.

Prema riječima Paskala Govena, glavnog operativnog direktora grupe Intercontinental hotels za Indiju, Bliski istok i Afriku, hotel će graditi u saradnji sa kompanijom Diamond Developers.

Dio kompleksa biće stambeni objekti, ekološka škola, mjesna zajednica, konjički klub, javne garaže prekrivene solarnim pločama i farma organske hrane, ali i turističke atrakcije poput planetarijuma i travnatog amfiteatra.

Faris Saeed, direktor kompanije Diamond Developers, kaže da će “Održivi grad” postaviti ekološke standarde i ponuditi niz zanimljivih turističkih atrakcija, ali i prostor za organizovanje poslovnih događaja i sastanaka.

Kompleks će obuhvatati stambene jedinice, ekološku školu, mjesnu zajednicu, konjički klub, garaže prekrivene solarnim panelima i farmu organske hrane.

Očekuje se da će “Održivi grad” ispuniti najviše standarde ekološke, socijalne i komercijalne održivosti u nastojanju da postane regionalni lider u oblasti ekoturizma i globalne ekološke zaštite.

masterplan

Baharash Bagherian iz kompanije Baharash architecture, glavni projektant u drugoj fazi operacije, izjavio je za sajt MailOnline da je cilj projekta da doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida na globalnom nivou.

Do prije nekoliko godina Dubai je bio na samom dnu liste održivih gradova, a cilj je da se do 2020. nađe na njenom vrhu, kaže on.

 

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top