Forum crnogorskih i vojvođanskih privrednika | Ekonomist

Forum crnogorskih i vojvođanskih privrednika

Oko 50 privrednika okupilo se danas u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) u Podgorici na Privrednom forumu, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i PKCG, uz podršku Pokrajinske vlade.

Predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je na privrednom forumu u Podgorici da je za unaprjeđenje položaja privrednika potrebno ojačati privredni ambijent i zajedničkim snagama pospješiti dalji razvoj regiona.

„Tokom osam mjeseci ove godine, ostvaren je izvoz u Crnu Goru u vrijednosti od nešto više od 121 milion dolara. Iz Crne Gore je uvezeno proizvoda u vrijednosti 5,6 miliona dolara. U strukturi izvoza u Crnu Goru, u posmatranom periodu najveće je učešće prerađivačke industrije koja zahvata blizu 70 odsto ukupnog izvoza. Slijede trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, a zatim poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo“, rekao je Vučurević.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković na otvaranju Foruma istakao je značaj regionalne saradnje za jačanje privrede regiona.

„Prema statistikama, strategijama i strateškim razmišljanjima naših političkih lidera, ustanovili smo da će propulzivnost kapitala, investicija i privredne saradnje u budućem periodu i narednim godinama moći samo da raste i da napreduje. I da, kao posljedica baštinjenja nekada zajedničkog privrednog prostora, komplementarnosti naših privreda, povezanosti na ličnom, političkom, nacionalnom planu, jer mi smo jednostavno uslovljeni da zajedno strateški djelujemo, usko povežemo naše privrede i turističu privredu i proizvodnju i da zajednički istupamo ka turističkim tržištima u inostranstvu i ka tržištima na kojima treba da se plasiraju zajedničke robe i prostor usluga“, rekao je Đoković.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić istakao je da ovaj skup potvrđuje potrebu za organizovanjem što češćih privrednih susreta.

„Razvoj regionalne saradnje jedan je od najvažnijih ciljeva PKCG, a siguran sam i PKV. Forum je rezultat zajedničkih napora i stremljenja komora da se čvršće povezuje region. Sastav vojvođanske delegacije, koji obuhvata 17 preduzeća iz različitih sektora privrede i njihova očekivanja od potencijalnih partnera iz CG svjedoče o tome da će naredna privredna saradnja da se razvija u različitim oblastima. Mislim da je sastav vojvođanske delegacije izvanredno koncipiran i da obuhvata ključne sektore moguće saradnje između Crne Gore i Vojvodine“, rekao je Saveljić.

Pomoćnik ministra ekonomije u Vladi Crne Gore Goran Šćepanović istakao je da ovaj Forum predstavlja izuzetnu priliku da se razmotre mogućnosti za dalje unaprjeđenje bilateralnih i ekonomskih odnosa između Crne Gore i Vojvodine i daje mogućnost za definisanje novih modaliteta saradnje.

Na Forumu su predstavljeni ekonomski potencijali i investicioni ambijent Crne Gore i AP Vojvodine.

Zamjenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš crnogorskim privrednicima predstavila je ekonomske potencijale AP Vojvodine rekavši da je „Financial Times“ region Vojvodine drugu godinu za redom predstavio kao jedan od najboljih regiona za troškovnu efikasnost, kada su u pitanju strane direktne investicije.

„Zajedno sa značajnim inicijativama vlasti za privlačenje stranih i domaćih investicija, Vojvodina nudi izvanredan sistem podrške za povećanje profita, povećanje produktivnosti i podsticanje konkurentnosti. Republika Srbija je sa 58 zemalja potpisala Ugovor o dvostrukom oporezivanju, a sa 59 zemalja Bilateralne investicione ugovore“, naglasila je Miljuš.

Ona je dodala da optimalan odnos između cene, produktivnosti i kvaliteta radne snage omogućava jačanje konkurentnosti. Istakla je da konkurentne cijene infrastrukture i radne snage omogućavaju redukovanje troškova proizvodnje.

U okviru Foruma, održani su bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje između subjekata sa teritorije Crne Gore i AP Vojvodine, koji bi dodatno ekonomski osnažili region.

Forumu su pristutvovali i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i predsjednik Srpsko-crnogoskog poslovnog kluba Radivoje Rašović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top