Formula za ostvarenje zacrtanog cilja | Ekonomist

Formula za ostvarenje zacrtanog cilja

Ako želite da u 2015. postignete postavljene ciljeve prodaje, potrebno je da budete konzistentni u proizvodnji pravih produkata. Ali, mnogi preduzetnici i prodavci olako shvataju i zaobilaze prilično jednostavan posao tzv. “obrnutog inženjeringa”, neophodnog za nastanak i osvajanje prave šanse.

Efikasnost razrade ideje – veoma važna stavka. Nije presudno koliko radite na razvoju ideje, važno je da je pretvorite u šansu, i u tome morate biti efikasni. Na sreću, postoji i jednostavan način da izmjerite sopstvenu efikasnost. Recimo da ste u prethodnoj godini dvije od pet ideja pretvorili u konkretnu dobit. To, u neku ruku, može biti dobro – recimo, u slučaju da su jedino te dvije bile zaista dobre ideje. Međutim, ako ste realizovali dvije od pet realno dobrih ideja, to znači da imate uspješnost od svega 40% i da na njoj morate još raditi.

Procenat iskorišćenosti šansi – koliko kreiranih šansi zaistai iskoristite? To možete lako izmjeriti – podijelite broj aranžmana koje ste iskoristili sa onima koje ste dogovorili. Ovo je veoma važan pokazatelj, jer vam govori koliko u budućnosti aranžmana morate zaključiti da biste postigli zacrtani cilj. I koliko morate raditi na poboljšanju efikasnosti, naravno.

Potrebne šanse – koliko šansi mi je potrebno da postignem svoj mjesečni cilj? Ako imam cilj od 10,000 dolara, a svaka šansa nosi 2,000, potrebno mi ih je pet. Ako, pri tom, imam procenat iskorišćenosti šansi od 50%, potrebno mi je 10 šansi da ispunim ono što sam zacrtao. Ako mi je za dvije realizovane ideje potrebno 5 kreiranih, onda za mjesec dana moram kreirati 25 ideja.

Aktivnost i efikasnost– kada znate ove brojke, onda lako možete planirati aktivnosti potrebne za ispunjenje svojih ciljeva. Više aktivnosti uglavnom rezultira boljim performansama, a tako i “vježbate” efikasnost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top