Formalizovati relacije u zapošljavanju | Ekonomist

Formalizovati relacije u zapošljavanju

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) bi trebalo da formalizuju relacije u zapošljavanju, pošto sezonske poslove obavljaju brojni bosanskohercegovački radnici, ocijenjeno je na sastanku ambasadora te zemlje, Đorđa Latinovića i direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Sulja Mustafića.

Latinović je danas posjetio Zavod i na sastanku sa Mustafićem istaknut je značaj usaglašavanja procesa na tržištu rada dvije države.

“Povod boravka Latinovića u Zavodu je početak dvodnevne studijske posjete brojne delegacije iz BiH, sastavljene od predstavnika svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH. Gosti su crnogorski zavod izabrali kao primjer dobre prakse, čija iskustva žele da sagledaju u okviru implementacije Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske”, navodi se u saopštenju ZZZ.

Latinović je kazao da ima velika očekivanja od posjete Crnoj Gori, jer je to bila prilika da se čuju iskustava, praktični savjeti, ali i izazovi na putu evropskih integracija.

“Crna Gora po svim kriterijumima, domaćih i stranih posmatrača, prednjači u odnosu na ostale zemlje Balkana, kako u pregovaračkom, tako i u realnom procesu ostvarivanja rezultata pregovaranja, ne samo na polju tržišta rada”, rekao je Latinović.

On je, podsjećajući da su u Crnoj Gori otvorena poglavlja 2, 18. i 19, koja se tiču kretanja radnika, socijalne politike, zapošljavanja i statistike, te teme ocijenio značajnim za pripremu BiH za status zemlje kandidata, kojem se nadaju naredne godine.


 

Izvor: Rtcg

Komentariši

Top