Ford iznad svih očekivanja

Drugi najveći američki proizvođač automobila, Ford, zabilježio je u drugom kvartalu značajno bolji rezultat od onog koji su predviđali analitičari.

Dobri rezultati su posljedica dobre prodaje u Sjevernoj Americi, posebno modela “pik-ap F-150”.

U posmatranom tromjesječju kompanija Ford motor ostvarila je neto profit od 1,89 milijardi dolara (1,7 milijardi evra), što iznosi 47 centi po akciji, a to je 10 centi više od konsenzusa analitičara, prenio je Rojters.

U Sjevernoj Americi operativni profit u drugom kvartalu bio je na rekordnom nivou od 2,6 milijardi dolara, uz operativnu maržu od 11,1 odsto, dodaje se u saopštenju kompanije.

Na rast prihoda u tom regionu naročito su doprinijeli novi modeli vozila, kao što su “F-150” i terenska vozila “edž” (Edge) i “iksplorer” (explorer).

Ford je za Sjevernu Ameriku zadržao godišnju pognozu operativnog profita, očekujući izmedju 8,5 i 9,5 milijardi dolara.

U regionu Azija-Pacifik operativni profit skočio je 21 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, na 192 miliona dolara, uprkos usporavanju kineskog tržista vozila, najvećeg u svijetu.

U vezi sa slabljenjem tržišta automobila u Kini, iz Forda su prognozu prodaje u toj zemlji za cijelu tekuću godinu oborili sa prethodno predviđenih 24,5 do 26,5 miliona vozila na 23 do 24 miliona, očekujući da će do kraja decenije u Kini njihova godišnja prodaja ipak dostići 30 miliona jedinica.

Ukupni prihodi ove grupe u periodu april-juni iznosili su 37,3 milijarde dolara, što je takodje iznad očekivanja ekonomista, dok su u istom razdoblju godinu ranije, vrijedjeli 35,4 milijarde dolara.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top