Ford bi od 2023. električne automobile mogao proizvoditi u Njemačkoj | Ekonomist

Ford bi od 2023. električne automobile mogao proizvoditi u Njemačkoj

Američki automobilski div Ford mogao bi od 2023. proizvoditi električna vozila u Njemačkoj, nakon što završi ciklus modela Fieste, izjavio je čelnik njemačkog poslovanja kompanije i predložio da taj prelaz lokalne i savezne vlasti podupru subvencijama.

‘Čisto hipotetički gledano, tada (2023.) bi mogao biti dobar trenutak za to’, rekao je Gunnar Herrmann za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt u intervjuu objavljenom u utorak.

Kazao je kako će im trebati oko 15 mjeseci da prilagode fabriku u Kelnu za proizvodnju električnih automobila, dodajući ipak da ulaganje neće biti isplativo ukoliko prodaja električnih automobila bude iznosila samo 30.000 ili 40.000 vozila godišnje.

To će po njegovim riječima biti moguće ako broj prodanih automobila snažnije poraste. Nažalost, danas električni automobili još nisu naročito profitabilni, kazao je Herrmann.


Izvor: SEEbiz / H
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top