Forbes objavio listu najboljih zemalja za poslovanje - Crna Gora na 68.mjestu | Ekonomist

Forbes objavio listu najboljih zemalja za poslovanje – Crna Gora na 68.mjestu

Ugledni američki magazin “Forbes” objavio je listu najboljih zemalja za poslovanje u narednoj godini, na svijetu. Prema toj listi, Crna Gora se nalazi na 68.mjestu od ukupno 153 države. Lista pokazuje da je najbolje rangirana zemlja za poslovanje Velika Britanija, bez obzira na neizvjesnost koju uzrokuje Bregzit.

Američki magazin je mjerio 15 različitih segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, lične i ekonomske slobode, birokratiju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora, ali na bazi ekonomskih podataka koji su bili relevantni za prošlu godinu.

Poslije Velike Britanije nalazi se Novi Zeland, kao druga najbolje rangirana zemlja za poslovanje. Nakon njih slijede  Holandija, Švedska i Kanada. Od zemalja regiona, najbolje rangirana je Slovenija, na 32. mjestu. Hrvatska je zauzela 51. mjesto. Makedonija je na 63.mjestu, dok je  Srbija na 69.mjestu. Albanija se nalazi na 71.mjestu. Najgore rangirana od zemalja regije je Bosna i Hercegovina, i to na 97. poziciji.

Kraj liste “rezervisan” je za ratom razoreni Avganistan, koji se našao na 150. mjestu. Od njega su lošiji Haiti, Gambija i Čad.

Komentariši

Top