Folksvagen ukida do 7.000 radnih mjesta | Ekonomist

Folksvagen ukida do 7.000 radnih mjesta

Grupa Folksvagen objavila je danas da će ukinuti između 5.000 i 7.000 radnih mjesta do 2023. godine u svojoj istoimenoj jedinici Folksvagen (VW) u okviru mjera štednje uvedenih radi finansiranja investicija u električna i autonomna vozila.

– Zbog automatizacije i rutinskih zadataka kompanija očekuje da će i zmeđu 5.000 do 7.000 radnih mjesta nestati do 2023. godine – navela je grupa u saopštenju i dodala da će smanjenje radne snage biti sprovedeno tako što se neće zamjenjivati oni koji odlaze u penziju.

Ova smanjenja dodaju se na već tekući program restrukturiranja koji predviđa da se do 2020. ukine 21.000 radnih mjesta u svijetu i uštedi više od tri milijardi eura.

Istovremeno grupa Folksvagen namjerava da podigne na 19 milijardi eura ulaganje u “stvari budućnosti”, kao što je uvođenje električnih modela i autonomnih vozila, u odnosu na 11 milijardi koliko je najavljeno u novembru.

Kompanija namjerava da otvori oko 2.000 radnih mjesta za razvoj softvera i elektronike, i navodi da je garancija zaposlenosti do 2025. godine postignut u dogovoru sa sindikatima ostaje na snazi.

– Neće biti otpuštanja – rekao je juče predsjednik grupe Folksvagen Herbert Dis juče prilikom predstavljanja godišnjih rezultata.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top