Fokus u pregovorima o Bregzitu biće ekonomija i očuvanje radnih mjesta | Ekonomist

Fokus u pregovorima o Bregzitu biće ekonomija i očuvanje radnih mjesta

Ekonomija i očuvanje radnih mjesta treba da budu glavni fokus predstojećih pregovora o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU),  izjavio je danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

Hamond je uoči sastanka ministara finansija EU u Luksemburgu rekao da je „njegov jasan stav, za koji vjeruje da je i stav većine naroda Velike Britanije, da na početku pregovora prioritet treba da bude očuvanje radnih mjesta, ekonomskog rasta i prosperiteta“.

Pregovori o istupanju Velike Britanije iz EU trebalo bi da počnu u ponedjeljak, 19. juna kada se ministar za Bregzit Dejvid Dejvis i glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastanu u Briselu.

Pregovori o Bregzitu počeće tri mjeseca pošto je britanska premijerka Tereza Mej formalno pokrenula proces izlaska iz članstva u EU.

Konzervativna stranka Tereze Mej izgubila je parlamentarnu većinu na izborima održanim prošle nedjelje, što je pokrenulo debatu o uticaju rezultata izbora na pregovore o Bregzitu i pokrenulo pitanje da li će Vlada Velike Britanije biti otvorenija za kompromis o pojedinim pitanjima, kao što je trgovina.

Građani Velike Britanije opredijelili su se na referendumu 23. juna 2016. da ta zemlja izađe iz članstva u Uniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top