Firma skratila radno vrijeme "da imaju vremena za porodicu" | Ekonomist

Firma skratila radno vrijeme “da imaju vremena za porodicu”

Firma iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vrijeme za sat kako bi mogle da provode i više vremena sa porodicom.

To je, zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cijele Bosne i Hercegovine, piše Capital.

Direktor firme CPU Infotech iz Cazina, Dženan Kapić, ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

“Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići da urade, a radnice će biti motivisanije, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se da će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer”, kazao je Kapić.

Radnica Hana Perviz ističe kako su plate u ovoj firmi redovne, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila. “Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dijete od dvije godine i sada ću više vremena posvetiti porodici”, kaže ona.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao da su takvi primjeri pravi izuzetak u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine.

“Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati ko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promijenio”, kaže Mahmutović.

Dodaje da brojni radnici u ovome kantonu rade za plate koje su najniže u Evropi, te da poslodavci na razne načine krše prava iz oblasti radničkog zakonodavstva.


 

Izvor: Capital

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top