Firma A1 mobile tuži Njemačku | Ekonomist

Firma A1 mobile tuži Njemačku

Njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt) našao se na udaru kritika nakon što je više medija tokom vikenda pisalo da je godinama znao za finansijske poteškoće firme A1 mobile, koja je zakupila dio autoputa između Hamburga i Bremena, a sad joj prijeti stečaj, zbog čega je sredinom nedjelje podnijela tužbu protiv države.

A1 Mobile je u sklopu javno-privatnog partnerstva proširila dionicu autoputa A1 između Bremena i Hamburga i održava taj put, a zauzvrat je decenijama trebala da naplaćuje putarine za teretna vozila.

Ali, zbog finansijske krize krajem prošle nedelje prihodi su bili mnogo manji od očekivanih. Od toga se A1 mobile do danas nije oporavio pa se nalazi na rubu stečaja, zbog čega je podneo tužbu protiv SR Njemačke, prenose agencije.

Po tvrdnjama konzorcijuma A1 Mobile, kako prenose njemački mediji, dosad je u tri pokušaja medijacije odlučeno da je država odgovorna za teško finansijsko stanje A1 jer je nakon finansijske krize trebala da promijeni ugovore, kako bi gubici bili pravednije raspoređeni između države, tj. ministarstva saobraćaja i privatnog konzorcijuma. Ministarstvo saobraćaja, međutim, odbilo je naknadu štete tvrdeći da se radi o „preduzetničkom riziku“.

Prema pisanju dnevnika Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung), država bi mogla biti natjerana na isplatu odštete u visini od 787 miliona eura, što je preko sto miliona više od dosad predviđenog.


 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top