Finski eksperiment “dotiranja” građana sa 560 eura | Ekonomist

Finski eksperiment “dotiranja” građana sa 560 eura

U januaru 2017. godine Finska je počela nasumično odabranim građanima isplaćivati univerzalni osnovni dohodak.

Dvije hiljade ljudi između 25 i 58 godina tako mjesečno primaju 560 eura, a pritom nemaju obavezu da traže ili prihvataju posao. Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastaviće da primaju dohodak od države.

Eksperiment će trajati ukupno dvije godine, odlučila je finska vlada desnog centra koja se nada da će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu, sniziti stopu nezaposlenosti i podstaći ljude da prihvate neki plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

Nakon godinu dana eksperimentisanja, čini se da će taj cilj biti i ostvaren, tvrdi Marjuka Turunen, šefica pravne službe finske Agencije za socijalnu sigurnost.

“Jedan od učesnika je rekao da je manje nervozan i uznemiren jer više ne mora brinuti o pozivima sa zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može prihvatiti jer mora njegovati stare roditelje. Već sad vidimo da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivane pozitivne efekte poput smanjenja zdravstvenih troškova.”

Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestoro dece i jedan od primaoca osnovnog dohotka, kaže da se ponovo osjeća kao slobodan čovjek. “Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osjećam da sam ponovo član društva i da sam dobio natrag svoju ljudskost. Srećan sam”, rekao je.

Jarvinen se bavi proizvodnjom bubnjeva i mjesečno zaradi oko 1.000 eura, pored ovih 560 koje prima od države. Kaže da se bez osnovnog dohotka ne bi mogao vratiti na svoj posao.

Ipak, kritičari ovog finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene, pa prema tome nije univerzalan.


 

Izvor: Poslovni dnevnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top