Finska najsrećnija zemlja na svijetu | Ekonomist

Finska najsrećnija zemlja na svijetu

Na listi najsrećnijih zemalja na svijetu, Finska je opet zauzela prvo mesto, dok je od zemalja u regionu najbolje plasirana Slovenija, koja je 44.

Crna Gora je na 73. mjestu. Srbija je ispred na 70. poziciji, a iza su Hrvatska (75), BiH (7), Sjeverna Makedonija (84) i Albanija (107).

Rezultati ispitivanja nivoa sreće u svijetu objavljeni su na stranici World Happines Report, a iza Finske slijede Danska, Norveška, Island, Holandija, Švajcarska i Švedska.

Mađarska se nalazi na 62, Grčka na 82, dok se među srećnijim zemljama smatraju Novi Zeland (8), Kanada (9), Austrija (10), Australija (11), Luksemburg (14). Velika Britanija, Njemačka i Francuska nalaze na 15, 17, i 24. mjestu, Rusija na 68, a Sjedinjene Američke Države na 19. mjestu, prenosi B92.

Najlošije rangirane zemlje su južni Sudan (156), Centralna Afrička Republika (155), Avganistan (154), Tanzanija (153), Ruanda (152) i Jemen (151).

Lista najsrećnijih zemalja pravi se na osnovu toga koliko su građani jedne zemlje zadovoljni. Istraživanje sprovodi mreža UN za održiva razvojna rješenja u saradnji sa Fondacijom Ernesto Ili, a sprovodi ga grupa nezavisnih stručnjaka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top