Finci na gubitki zbog sankcija Rusiji

Farmeri u Finskoj izgubili su 400 miliona evra zbog ruske zabrane uvoza hrane sa Zapada, koja je uvedena prošle godine.

U saopštenju finske Unije poljoprivrednih proizvođača (MTK) se navodi da najveće gubitke trpi mljekarska industrija.

MTK je izrazio razočarenje ovom mjerom rekavši da “Evropska komisija očigledno ne shvata kakve su posljedice ruskog embarga za finsku poljoprivredu”.

Zbog viška mlječnih proizvoda, krompira i mesa na finskom tržištu zbog ruske zabrane uvoza, cijene ovih proizvoda pale su za pet do 12 odsto.

Vlada Finske obećala je prošle godine pomoć proizvođačima mlijeka i mlječnih proizvoda.

Osim toga, EU je ranije izdvojila sredstva od 11 miliona evra za finske farmere, ali MTK smatra da su te mjere nedovoljne, posebno zato, jer ne uključuju proizvođače krompira i mesa. Proizvođači zahtijevaju da se organizuje besplatno skladištenje viška roba.

EU je produžila sankcije Rusiji do 15. marta 2016. godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret 24. juna o produženju ruskih kontra sankcija do 5. avgusta 2016. godine. Ruske kontra mjere uključuju zabranu uvoza govedine, živinskog mesa, svinjetine, mlječnih proizvoda, ribe, morskih i orašastih plodova, voća i povrća.

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top