Fiat Chrysler povlači 1,4 miliona vozila

Pošto su hakeri preuzeli kontrolu nad modelom Jeep Cherokee, kompanija povlači modele s naprednim multimedijalnim sistemom.

Kompanija Fiat Chrysler donijela je odluku da sa američkog tržišta povuče 1,4 miliona automobila i kamiona, samo dva dana nakon što su dva hakera objavila da su putem interneta uspjeli da preuzmu kontrolu nad modelom Jeep Cherokee.

Kompanija je najavila da će obnoviti podatke u softveru da bi vozila zaštitila od preuzimanja kontrole daljinskim putem i ocijenila da hakeri krše zakon neovlaštenim manipulisanjem vozila.

Sa tržišta će biti povučena vozila sa 8,4-inčnim ekranima, uključujući kamionete Dodge Ram iz 2014. i 2015. godine, Dodge Durango, Jeep Cherokee, Chrysler 200 i 300 te modele Charger i Challenger.

Fiat Chrysler dodaje da su preduzete sigurnosne mjere u vlastitoj mreži kako bi se spriječili mogući hakerski upadi.

Nedavno je magazin Wired objavio da su dvojica poznatih hakera Charlie Miller i Chris Valasek preuzeli kontrolu nad modelom Jeep Cherokee putem multimedijalnog sistema “Uconnect”.

Hakeri su uspjeli da promijene brzinu vozila i uspostave kontrolu nad kočnicama, brisačima, mjenjačem i drugim komandama.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top