Fiat: Bonusi za radnike | Ekonomist

Fiat: Bonusi za radnike

 

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler Automobili (FCA) pokreće podsticajni program za radnike u Italiji.

Program se pokreće u cilju unaprijeđenja odnosa između zaposlenih i rukovodstva, a koji predviđa bonuse za radnike sa učinkom većim od mjesečne norme.

U okviru tog programa, planirana je isplata bonusa radnicima koji su angažovani “na ciljevima produktivnosti, kvaliteta i profitabilnosti, postavljenim u okviru poslovnog plana za 2015-2018. godinu”, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Ako ispune zacrtane ciljeve, zaposleni će primati bonus u vrijednosti od 12 odsto od osnovne plate, dok će u slučaju premašivanja ciljeva, primiti bonus u vrijednosti od 20 odsto od plate.

U želji da promijeni tradicionalne rivalske odnose između radnika i rukovodstva u Italiji putem boljeg povezivanja radnika sa finansijskim i poslovnim ciljevima, čelni ljudi kompanije su osmislili predlog koji će FCA koštati maksimalnih 600 miliona eura u naredne četiri godine.

“U posljednjih nekoliko godina, FCA je morala da se pozabavi modelom stereotipnih radnih odnosa koji su stavili u koliziju kapital i rad. Ovi dani su najzad prošli”, izjavio je direktor grupacije FCA, Serđo Markione.

“Ono što predlažemo danas jeste šema koja priznaje ključnu ulogu koju naši radnici imaju u ostvarivanju strateškog plana za 2015-2018. godinu. Bez njih i njihove posvećenosti, ovaj plan je potpuno nedostižan”, izjavio je Markione.

Prema najnovijoj šemi, predviđene su dvije vrste dodatnih bonusa za zaposlene, pored njihove osnovne plate. Prva vrsta bonusa je povezana sa ostvarivanjem ili premašivanjem godišnjih ciljeva, a druga sa specifičnim ciljevima postavljenim za region Evrope-Bliskog istoka-Afrike.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top