Fenomeni crnogorske ekonomije (i društva), dio 3.

Na kratko ćemo prekinuti započetu priču iz prethodna dva teksta. Ima stvari koje ne mogu da čekaju – okolnosti se ponekad mijenjaju brže nego što možete da zamislite, a za preduzetnički uspjeh potrebno je potpuno poznavanje okolnosti. Čini se da ovdje dolazi novo vrijeme, i to…

Nova era hard roka

Da je Podgorica grad rokenrola, nisam ni imao nikakvu sumnju. Ništa se nemojte čuditi. Vjerovao sam ja da ispod sve šminke, izblajhanih kosa, silikona, napumpanih mišica, naoko sterilnih outfita i dosadnih pojava domaćeg poslovnog svijeta, bije srce rokersko. Toliko jako, da ni pretpostaviti nisam mogao.

Sve se fino pokazalo proteklih dana, kada je cirkus stigao i u naš grad.

Elem, otvaranje Hard Rok kafea, prvog na Balkanu, mnogima se moglo činiti kao potpuna propast. Niti su vjerovali u domaći rokerski potencijal, a sve i da jesu, kleli bi se da je poglavica Seminola potpuno prolupao ako misli da će neko ovdje pozitivno odgovoriti na paprene cijene menija svjetski poznate franšize. Grdno su se prevarili.

Već na dan svečanog otvaranja, pukle su ljušture domaćeg mejnstrim-rok društva, cijela armija „those about to rock“ jedva dočekala da izađe iz ilegale i pohrli na piće i klopu, među Santanine i Rijenine krpice. Prošlo već i gotovo deset dana od tada, a prostor novootvorene atrakcije još je mali da ugosti sve one koji tamo žele. Naginju piva preobraćeni alternativci iz Delta sitija, žvaću burgere pankeri sa Rimskog trga, slijeva se krv sa sočnih bifteka niz brade darkerski iz Bokeške i Njegoševe, dok bankari-metalci nestrpljivo čekaju u redu ispred vrata.

Rok, dakle, nije mrtav, taman posla. Nikad bolje stajao nije i to u finansijski najjačem segmentu našeg društva. Rok više nije stvar od koje se zazire, nisu ovdje rokeri oni odbačeni, buntovni i neupotrebljivi marginalci. Ne. Profil ovdašnjeg rokera izgleda, otprilike, ovako:  rade u kancelariji od 9 do 5, otplaćuju stanove i auta na lizing. Za odmor putuju po svijetu, prave selfije sa prstom na vrhu tornja u Pizi, jašu kamile oko Keopsove piramide, piju makijato po Venecijanski trgovima. A pauze za doručak, popodneva i večeri, naravno, jedva čekaju da iskoriste za malo hedbengovanja u Hard Rok kafeu.

Ima rokera, koliko vam duši drago, a bogami i rokeri para imaju. I ne žale da ih potroše na prave vrijednosti i za račun stvaranja jedne nove i velike energije, dovoljne da podgoričku i crnogorsku scenu konačno trgne iz devedesetih i vrati je na staze zlatnih decenija koje su im prethodile, osvijetljene reflektorima moderne tehnologije.

Ništa mi se nemojte smijati, živi bili pa vidjeli. Šta kažete, oni to, onako, iz pomodarstva? Kakvi ste vi hejteri…

 

V. S.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top