Fejsbuk izgubio 36 milijardi dolara | Ekonomist

Fejsbuk izgubio 36 milijardi dolara

Problemi Fejsbuka zbog skandala sa curenjem ličnih podataka više od 50 miliona korisnika uplašili su investitore, što je prouzrokovalo oštar pad cijene akcija.

Najveća društvena mreža je zbog toga izgubila više od 36 milijardi dolara vrijednosti, a izvršni direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg pretrpio je gubitak od četiri milijarde dolara.

Akcije Fejsbuka su pale za 8,38 dolara ili 4,9 odsto na 164,18 dolara, nakon što su u ponedjeljak izgubile skoro 7,0 odsto vrijednosti, što je bio najveći gubitak za četiri godine.

Do sunovrata dionica je došlo nakon najave američkih zvaničnika da će otvoriti istragu protiv Fejsbuka, zbog navoda da je kompanija za analizu podataka Kembridž analitika nelegalno prikupila i zloupotrebila privatne podatke više od 50 miliona korisnika te društvene mreže.

Suspendovan direktor Kembridž analitike 

Upravni odbor Kembridž analitike suspendovao je generalnog direktora te firme Aleksandra Niksa dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama.

“Niksovi komentari ne predstavljaju vrijednosti niti operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje”, navodi se u saopštenju, a prenosi AP.

Istovremeno, javni tužioci za Masačusets i Njujork poslali su pismo kompaniji Fejsbuk u kojem traže informacije o ličnim podacima koji su završili u rukama analitičke kompanije Kembridž analitika, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

U pismu, upućenom u okviru zajedničke istrage dve savezne američke države, traže se dokumenta o kršenju Fejsbukovih uslova pružanja usluga, kao i kopije svih komunikacija između te kompanije i Kembridž analitike i niz drugih materijala, navodi isti izvor.

Britanski poslanici su već pozvali Zakerberga da svjedoči pred parlamentarnim odborom o tom slučaju.

Mediji navode da je Kembridž analitika na neprimjeren način dolazila do podataka sa popularne društvene mreže, a među klijentima te kompanije su i članovi predizbornog tima američkog predsjednika Donalda Trampa.

Kako se navodi, Kembridž analitika je bez dozvole koristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka radi izrade psiholoških profila kako bi glasačima ciljano slali reklame i poruke.

Eksperti kažu da Kembridž analitika nije sama zloupotrebljavala podatke, i ukazuju na povezanost ovog slučaja sa mogućim miješanjem u američke predsjedničke izbore 2016. godine.


 

Izvor: RTS

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top