Fed spreman da poveća kamatne stope sredinom mjeseca | Ekonomist

Fed spreman da poveća kamatne stope sredinom mjeseca

Posljednjih dana mnogi zvaničnici Feda su poručivali da bi povećanje kamata moglo uslijediti vrlo brzo, a juče je to potvrdila i predsjednica američke centralne banke Janet Yellen. Ona je u svom jučerašnjem govoru na poslovnom skupu u Chicagu signalizirala da je Fed spreman da poveća kamatne stope već na sjednici u martu, ako podaci o zapošljavanju i drugi izvještaji to podrže. Budući da se očekuju povećanja broja novih radnih mjesta, smatra se da je mala vjerojatnoća da će izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeno idućeg petka, promijeniti stav Feda.

Analitičari nakon Yelleninog govora smatraju vrlo izvjesnim povećanje ključnih kamata već na idućoj sjednici Feda koja će se održati 14. i 15. marta. U to su uvjereni i trgovci na tržištu novca koji su još početkom nedjelje povećanju kamata davali svega 30 posto šansi, a sada smatraju da su izgledi za to 85 posto.

Ulagači na oprezu

Izjava je uzrokovala oprez ulagača što se odmah odrazilo i na indekse na Wall Streetu koji su u petak ostali nepromijenjeni. Dow Jones ojačao je 0,01 posto, na 21.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 2.383 boda, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 5.870 bodova. I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.374 boda, a frankfurtski DAX 0,27 posto, na 12.027 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,63 posto, na 4.995 bodova.

Premda povećanje kamata ne ide u prilog tržištima kapitala, berzanski indeksi su juče ostali stabilni.

– Dionice mogu podnijeti povećanje kamata u ovim uslovima kada se očekuje snažniji rast ekonomije, kaže Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Najveći porast, prosječno 0,4 posto, juče su zabilježile cijene dionica u finansijskom sektoru jer bi povećanje kamata podstaklo profitabilnost banaka, dok je najviše pao sektor nekretnina, za 0,4 posto. U cijeloj ovoj nedjelji Dow Jones porastao je 0,9 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,7, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top