FED ponovo iznenadio tržišta, ruska intervencija zasad uspješna! | Ekonomist

FED ponovo iznenadio tržišta, ruska intervencija zasad uspješna!

Prošle sedmice održan je posljednji u nizu sastanaka guvernera američke centralne banke na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktično na nuli, ali centralna banka će ih vjerovatno početi dizati u 2015. godini. Finansijska tržišta burno su reagovala na ovu vijest što se može vidjeti iz naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute i rekordno visokog rasta cijena dionica.

Od srijede veče kada je vijest objavljena, dolar je ojačao više od 2% a trenutni kurs EUR/USD na platformama MTradinga iznosi 1,2268. Posljednji put je bio na ovom nivou još 2012. godine. Berzanski indeks SP500 od srijede je porastao 5,30% te mu u momentu pisanja analize vrijednost iznosi 2080,00 poena. Od početka godine, američki dolar je u odnosu euro ojačao približno 10%, a SP500 je porastao 13,50%.

Švajcarska centralna banka prošle je sedmice objavila da će u 2015. godini stopa inflacije biti negativna te stoga spustila referentne kamatne stope u negativnu zonu što znači da svi oni koji žele da štede u frankama sada moraju da plate za tu privilegiju. Radi ove vijesti kurs EUR/CHF naglo je porastao približno 1% te se kasnije stabilizovao na 1,2030. Švajcarska centralna banka i dalje naglašava da će braniti nivo EUR/CHF od 1,2000.

Vjerovatno jedina valuta u odnosu na koju dolar nije jačao je ruska rublja. Rublja je ojačala približno 10%, no i dalje je osjetno slabija nego početkom mjeseca. Intervencija centralne banke je za sada uspješna.

Iako su se pojavile glasine da je ruska centralna banka počela prodavati zlato koje je zadnjih godina kupovala u velikim količinama, cijena zlata je ostala relativno stabilna, a to indicira da glasine vjerovatno nisu istinite. U trenutku pisanja analize cijena zlata iznosi 1196 dolara po unci.

Cijena nafte je prestala padati te se od početka ove nedjelje kreće u rasponu od 54 do 58 dolara po barelu (WTI). Cijena barela Brent nafte zadnjih se dana kreće u rasponu od 59 do 63 dolara po barelu.

Budući da su krajem ove sedmice neradni dani zbog božićnih praznika, gotovo da i nema najavljenih događaja koji bi mogli značajnije uticati na kretanja na finansijskim tržištima.

Kakva kretanja na finansijskim tržištima očekivati do kraja godine?

Budući da je do kraja godine vjerovatno neće biti objavljena niti jedna ekonomska vijest koja bi mogla značajnije uticati na tržište, cijene će se vjerovatno kretati na približno istom nivou na kojem su i momentalno. Izuzetak je moguć s ruskom rubljom čiji kurs u zadnje vrijeme zavisi isključivo od političkih odluka.

Analizu pripremio: MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top