Fed podigao dolar, pala nafta | Ekonomist

Fed podigao dolar, pala nafta

Cijene nafte su pale, nakon kratkoročnog rasta prethodnog dana, jer je nagovještaj Feda o podizanju kamatnih stopa u decembru podstakao rast vrijednosti dolara.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 25 centi na 45,69 dolara, a cijena sirove nafte “brent” za decembarske isporuke za 23 centa na 48,82 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su juče na kratko porasle, nakon što je američko ministarstvo energetike saopštilo da je nivo komercijalnih zaliha porastao u manjem obimu od očekivanja, što ukazuje na oporavak tražnje u zemlji koja je najveći svjetski potrošač “crnog zlata”.

Taj oporavak je, međutim, bio kratkog daha, pošto je Fed nagovijestio da bi prije kraja ove godine mogao podići kamatne stope, izražavajući istovremeno optimizam u pogledu stanja američke privrede poslije “solidnih” podataka o domaćoj potrošnji i poslovnim investicijama.

“Budući da se Fed juče uzdržao od podizanja kamatnih stopa, tržište će se fokusirati na decembarski sastanak kada će vjerovatno i doći do podizanja kamatnih stopa”, izjavio je analitičar kompanije EY, Sandživ Gupta.

Vijest o potencijalnom povećanju kamatnih stopa na narednom sastanku Feda pogurala je vrijednost američkog dolara, a budući da se naftom trguje u toj valuti, “crno zlato” tako postaje skuplje za vlasnike slabijih valuta, što nagriza tražnju i obara cijene, navodi francuska agencija.

Referentna kamatna stopa u SAD značajno utiče na kamatne stope širom svijeta, a spekulacije o njenom kretanju su proteklih mjeseci dovodile do turbulencija na svjetskim tržištima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top