FB i Skype nisu više partneri | Ekonomist

FB i Skype nisu više partneri

Facebook i Skype su 2011. godine bili nerazdvojan dvojac koji je radio na ostvarenju video poziva u sklopu Facebook Messengera.

– Steve i ja smo se zaista našli na ovom projektu. – izjavljivao je svojevremeno Mark Zuckerberg o poslovnom odnosu s tadašnjim CEO-om Microsofta, Steveom Ballmerom.

Danas više nema sumnje da se partnerstvo raspalo, a čini se da je Facebook inicirao razlaz. Facebook je, naime, predstavio opciju video poziva u sklopu Facebook Messengera za iPhone i Android. Iako nije bilo obaviještenja o raskidu partnerstva, čini se da još od 2013., kada je Facebook predstavio glasovne poruke koristeći vlastitu tehnologiju, nešto ne štima.

Pravi prekid se dogodio prije nekoliko mjeseci kada je Facebook u tišini prestao da koristi Skype za video pozive i zamijenio ga tehnologijom koju je Facebook sam razvio. Razlog je činjenica da Skypeova tehnologija zahtijeva instaliranje plug-ina unutar pretraživača, a Facebookova tehnologija funkcioniše i bez toga. To je bitno zbog kvaliteta videa, ali i zbog bržeg ažuriranja izmjena od strane samog Facebooka, tvrdi izvor upućen u problematiku. Za korisnike je izmjena nevidljiva.

Raskidanje s Facebookom je drugi primjer Facebookovog prekidanja veza s Microsoftom. Naime, Facebook je u decembru prošle godine najavio kako prestaje da koristiti Microsoftov Bing pretraživač prilikom pretraživanja na Facebooku.

Ove dvije kompanije imaju dugu istoriju partnerstva. Microsoft je 2007. godine u Facebook uložio 240 miliona dolara. Facebook je sada tehnološki div i više ne zavisi od korištenja tuđih tehnoloških rješenja. Isto tako, korištenjem vlastite tehnologije Facebook ima potpunu kontrolu nad cjelokupnim procesom.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top