Fascinantan poduhvat moderne arhitekture | Ekonomist

Fascinantan poduhvat moderne arhitekture

Projektovanje revolucionarnih objekata, koji pomjeraju granice u građevinarstvu i arhitekturi, traži sa sobom i partnere koji će tehničkim rješenjima omogućiti da se oni uopšte izvedu. Jedan takav blizak vid saradnje arhitekata i industrije najbolje se može sagledati na primjeru plutajućih vila u Dubaiju, gdje je cilj bio napraviti moderno utočište koje svojim gostima pruža osjećaj slobode tako da oni budu što bliže prirodi.

Naime, ove vile u Persijskom zalivu zamišljene su kao plutajuće strukture s dva nivoa iznad i jednim nivoom ispod vodene površine. Boravak u ovim prostorijama gostima omogućava da se osjećaju kao dio prirode, ali i da spavaju okruženi ribama i svim ljepotama morskog dna.

Pored toga, u plutajuće vile su implementirani “klasični sistemi za sva vremena” čvrsti okretno-nagibni sistem SMARTIA M11000, kao i elegantna strukturalna ograda SMARTIA M8200, koje uspješno pokrivaju visoke estetske potrebe ovog projekta.

Činjenica da je veoma poznata svjetska kompanija Kleindienst Group izabrala ALUMIL sisteme na ovom veoma zahtjevnom projektu svakako nije slučajnost, jer je ALUMIL uključen u nekoliko velikih projekata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i veoma čvrsto drži svoju poziciju na Bliskom Istoku poslednjih godina.


 

Izvor: Gradnja.rs

Komentariši

Top