Farmaceutska industrija obezbijeđuje akcionirima najbolje prihode

Farmaceutske firme u svijetu akcionarima obezbjeđuju najveće prihode, prema globalnoj rang listi Boston konsalting grupe (BCG) za 2015. godinu.

Prvo mjesto je i ovaj put, treću godinu uzastopce, pripalo američkoj kompaniji Farmasajklis (Pharmacyclics), sa prinosom od 108 odsto.

Rang lista BSG-a napravljena je na osnovu ukupnog prosječnog povraćaja po akciji (TSR), koji uključuje rast vrijednosti dionica i dividendu.

Da bi ušle na rang listu za ovu godinu, 1.982 kompanije koje su bile u konkurenciji, morale su da obezbijede akcionarima izuzetne prihode, odnosno TSR od 14,6 odsto, dok je za 25 odsto najboljih taj pokazatelj morao da bude najmanje 23,3 odsto, a prag za “top ten” (najboljih 10) 69,2 odsto. Godinu dana ranije prag za top ten bio je za trećinu viši.

Biofarmaceutske kompanije dominiraju na ovogodišnjoj globalnoj rang listi, zauzevši četiri od prvih deset mjesta.

Pored Farmasajklisa na prvom, tu su još i irski Džez farmasjutikals (Jazz Pharmaceuticals) na petom mjestu, američki Regeneron farmasjutikals na sedmom i izraelski Taro farmasjutikal indastri na osmom mjestu.

Ove godine među 10 kompanija sa najvećim prinosom po akciji, nema nijedne ruske firme, piše ruski list Vjedomosti, uz podsjećanje da ih je prošle godine bilo šest.

Sberbanka je bila među najboljima u bankarskom sektoru, Severstalj u metalurškom, Novatek na četvrtom mjestu među naftnogasnim kompanijama.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top