Fali sezonskih radnika | Ekonomist

Fali sezonskih radnika

Crnoj Gori će i narednih sezona faliti domaće radne snage, ali za ovo ljeto problem je naći i radnike iz regiona, koji sve češće poslove nalaze duž hrvatske obale, kaže za Portal RTCG predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske grupe “Montenegro stars”, Žarko Radulović.

Njegova kompanije će ove sezone zaposliti oko 250 radnika, uz 600 stalnih. Sezona je, kaže Radulović, ranije počela, pa će i radnici biti dva mjeseca duže angažovani.

On ističe da kod svakoga ko se bavi biznisom, prioritet imaju domaći radnici.

„Domaći radnik je za oko 100 eura mjesečno jeftiniji od stranca i, samo kroz tu prizmu gledajući, prioritet ćemo dati našim radnicima“, kaže Radulović i dodaje da je problem što uz sve olakšice za zapošljavanje naših ljudi, nemamo kadar koji bi pokrio sve potrebe turističke privrede.

„Sve naše da zaposlimo, nama će u narednih pet godina faliti radne snage. To je jasno manje-više svima i oni koji su govorili da to nije tako, ućutali su, jer je praksa pokazala da nisu bili u pravu“, navodi Radulović.

Upozorava, međutim, da je ove godine problem naći i radnike iz regiona.

„U regionu je stvorena percepcija da oni ne mogu u Crnoj Gori da se zaposle i ovih dana ogroman broj odlazi i zapošljava se u Dubrovniku, Splitu, duž hrvatske obale, oni uopšte ne traže da se zaposle u Crnoj Gori. Već smo u problemu i vidjećemo kako ćemo ovo ljeto da preguramo“, kaže Radulović.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top