“Fake News” i njihov uticaj na ljude | Ekonomist

“Fake News” i njihov uticaj na ljude

Naslovi u medijima danas nam predstavljaju najnoviju verziju vještačke inteligencije (AI), mašinskog učenja i algoritama, koji se predstavljaju kao rešenje za sve naše probleme. Od liječenja raka ili rešavanja tekućeg problema klimatskih promjena, do zaustavljanja masovnog širenja lažnih vijesti koje mogu uticati na demokratiju i politiku.

Dok AI, algoritmi i mašinsko učenje svakako mogu imati uticaj, oni nisu dovoljno napredni da sami nude trajna rešenja. Zapravo, jedna procjena govori da je čak i najpametniji AI jednako inteligentan kao četvorogodišnjak.

Koja rešenja postoje i šta možemo učiniti

Od svih izazova sa kojima se susrećemo 2017. godine, lažne vijesti su sigurno učinile svoj put do vrha liste. Ne samo da su promijenile ishod američke politike, i politike drugih zemalja, već su, po svemu sudeći, poremetile i lidere nekih od najvećih svjetskih kompanija i novinskih agencija.

Može li tehnologija riješiti ovo pitanje? Naš odgovor je ne. Lažne vijesti su prevelik problem za rešavanje. Tehnologija će igrati ulogu u borbi lažnih vijesti, ali rešavanje ovog problema moguće je jedino ako se nada bude polagala u sposobnost i volju samog čovjeka.

Firme takođe sprovode lažne vijesti, filtere i detektore u svoje platforme i softverske sisteme kako bi spriječili širenje lažnih vijesti u korporativnom okruženju.

Iako ova rešenja pružaju odgovore na površinske nivoe na složenost okolnih lažnih vijesti, neophodan je dodatni ljudski element. Dok se putem tehnologije mašine  mogu integrisati u vijesti i društvene platforme, ljudi moraju biti uključeni u ovaj proces.

Sa novim istraživanjima vezanih za društveno-političke lažne vijesti, Google i Facebook su u početku preduzeli korake da zaustave lažne vijesti , Google zabranjuje web sajtovima širenje lažnih vijesti, kao i postavljanje ograničenja na Google Ads, dok Facebook sprovodi niz malih ciljanih ispravki kako bi promijenio tok širenja lažnih vijesti preko svojih stranica.

Nema kraja na vidiku

Vjerovatno neće biti kraja uskoro lažnim vijestima kao i ni potencijalne prijetnje koju predstavljaju za život ljudi, vlada i preduzeća u cjelini. Ali priznajući da same mašine neće osvojiti ovaj rat bez komande ljudi, mi ćemo moći da promijenimo uticaj i to je važan i neophodan prvi korak.

Aleksa Bigović
IT analitičar

Komentariši

Top