Facebooku su potrebni Messenger, WhatsApp i Instagram | Ekonomist

Facebooku su potrebni Messenger, WhatsApp i Instagram

Tim koji se nalazi iza Messengera, WhatsAppa i Instagrama je na Facebookovom F8 eventu, koji je započeo u srijedu u San Franciscu, pokušao da objasni zašto su kompaniji potrebne sve tri aplikacije.

Ključ je, čini se, u jednostavnosti – Facebook i Messenger postaju sve veći i sve komplikovaniji. Međutim, aplikacije koje ispunjavaju samo jednu funkciju, i tu funkciju obavljaju izvrsno, zapravo spašavaju stvar i spriječavaju zasićenje od strane korisnika.

Korisnicima kojima je Messenger previše komplikovan svidjeće se jednostavnost WhatsAppa. To se posebno odnosi na zemlje u razvoju gdje se adekvatni mobilni uređaji i brzina internet mreže kakva je potrebna za Facebook uslugu neće tako brzo pojaviti.

Instagram i WhatsApp su na težak način naučili lekciju o važnosti jednostavnosti. Kao samostalni startupi, pokušali su previše odjednom. WhatsApp je inicijalno zamišljen kao direktna konkurencija Facebooku, kao aplikacija na kojoj je moguće objavljivati statuse. Na kraju je ostao jednostavno sredstvo za dopisivanja i kao takav je doživio ogroman uspjeh. Instagram je isto tako imao komplikovane ideje o budućem razvoju, ali je ostao kakav je – i uspio.

Naravno, pitanje koje se postavlja jeste smetaju li ponekad aplikacije jedna drugoj. Osnivač WhatsAppa, Brian Acton, objašnjava kako WhatsApp funkcioniše kao super brza platforma za dopisivanje i ne ometa funkcionisanje Facebooka, Instagrama ili Messengera. Smatra da je budućnost WhatsAppa u glasovnim porukama. Instagram je usmjeren isključivo na fotografije, tako da se iz tog aspekta interesi ne preklapaju.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top