Facebookovi prioriteti | Ekonomist

Facebookovi prioriteti

– Ovdje smo da razgovaramo o udućnosti – izjavio je Facebookov CTO Mike Schroepfer drugog dana Facebookovog F8 eventa.

Schroepfer je objasnio koja su tri Facebookova prioriteta u nekoliko narednih godina. Virtuelna stvarnost je prvi prioritet. Demonstrirao je koliko je daleko virtualna stvarnost dogurala tako što je uporedio Battlezone za Atari 2600 iz 1980. godine s demo verzijom EVE Valkyrie, koja će ubrzo biti dostupna za Oculus Rift.

– Ali kakve to veze ima s Facebookom? – upitao je Schroepfer sam sebe i tako verbalizirao pitanje koje je svima na pameti otkad je Facebook prošle godine kupio Oculus. Za Facebook je, objašnjava on, virtualna stvarnost još jedno sredstvo povezivanja ljudi.

– Ponekad ne stignemo na prijateljev rođendan ili ne stignemo da provodimo vrijeme s djecom – navodi Schroepfer.

Drugi prioritet je povezanost. Schroepfer objašnjava kako je teško ljudima uvesti internet. Publici je predstavio bespilotnu letjelicu povezanu na internet imena Aquila težine manjeg automobila. Letjelica bi trebala letjeti iznad nerazvijenih zemalja i ‘prskati’ ih internet konekcijom. Više informacija o tome ćemo dobiti krajem godine.

Treća u nizu Facebookovih prioriteta je vještačka inteligencija. Facebookovi inženjeri rade na novim AI sistemima koji imaju sposobnost učenja i treniranja za rješavanje osnovnih logičkih problema.

– To je naš plan za narednu deceniju. Mislim da će biti vrlo zabavno – zaključio je Schroepfer.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top