Facebook uoči izbora u Francuskoj u borbi protiv lažnih vijesti | Ekonomist

Facebook uoči izbora u Francuskoj u borbi protiv lažnih vijesti

Društvena mreža Facebook već neko vrijeme zabrinuta je zbog rastućeg širenja lažnih vijesti, a koliki bi obim ovog problema mogao da bude otkriveno je tek prošle godine, u najvećoj mjeri u jeku kampanje za izbor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ali i prilikom dezinformisanja o detaljima vezanim za terorističke napade ili smrti slavnih ličnosti.

U Facebooku aktivno tragaju za načinima na koji bi se ovaj problem mogao prevazići, no to što više od milijardu korisnika nastoji da podijeli ipak se ne može u potpunosti držati pod kontrolom.

Upravo ova pojava bila je razlog da se inicijativu za borbu protiv lažnih vijesti uoči predsjedničkih izbora pokrene danas u Francuskoj, prilikom čega je Facebook najavio saradnju s nekoliko vodećih francuskih medijskih kuća, uključujući agenciju France presse, BFM TV, L'Express i Le Monde, u cilju obezbjeđivanja da se na najvećoj društvenoj mreži ne šire lažne vijesti.

Namjere korisnika da na Facebooku podijele vijest koja nije istinita nije moguće suzbiti, ali postoji mogućnost da ona bude sakrivena, uz pomoć izmjenjenog i unaprijeđenog News Feeda.

Facebook je najavio da će ovo biti urađeno uz pomoć kategorizovanja stranica u cilju identifikacije da li postavljaju spam ili da li pokušavaju da nahrane feed tražeći lajkove od korisnika, komentare ili dijeljenje.

Facebook za ovo takođe koristi objave sa stranica koje šire lažne vijesti, kako bi se otkrio model koji bi identifikovao da li je ono što se objavljuje tačno.

Primjera radi, ukoliko korisnici često odaberiu “Hide” opciju za sakrivanje sadržaja sa neke stranice, to može da predstavlja signal da je vijest lažna,

Najveća društvena mreža našla se na meti oštrih kritika prošle godine, tokom američke predsjedničke kampanje, kada je ocijenjeno da nije urađeno dovoljno da bi se spriječilo širenje lažnih vijesti. Upravo to je razlog za brigu javnosti u Francuskoj uoči izbora koji će se održati na proljeće ove godine.

Sličnu inicijativu Facebook je prošlog mjeseca pokrenuo i u Njemačkoj, gdje će se parlamentarni izbori održati u septembru. Njemačke vlasti takođe su skrenule pažnju na potrebu za suzbijanjem širenja lažnih vijesti, kao i govora mržnje na Facebooku, budući da vjeruju da mogu u velikoj mjeri da utiču na izborni rezultat.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top