Facebook testira sistem kojim će korisnicima biti pružena nova zaštita | Ekonomist

Facebook testira sistem kojim će korisnicima biti pružena nova zaštita

Kompanija Facebook je pokrenula akciju borbe protiv širenja lažnih vijesti. Nakon što se WhatsApp pozabavio problemom lažnih vijesti, u sličnu borbu se uključio i Facebook.

Naime, ova društvena mreža trenutno testira sistem koji će korisnicima reći jesu li poruke od onoga za koga misle da jesu, a sam Facebook je potvrdio sprovođenje testova za takav alat.  Kako se ističe, ideja je da se osigura da poruke ne dolaze od drugih, nego od osobe sa kojom razgovarate.

Takođe, ako primite poruku na Messengeru, posebno od nekoga sa kim do sada niste razgovarali, možda ćete primijetiti upozorenje koje će vas obavijestiti je li račun nedavno izrađen. Upotrebljava li osoba Messenger bez povezanog Facebook računa, zemlju u kojoj je telefonski broj osobe registrovan, na temelju koda države, i ima li račun sličan naziv stvarnom Messenger kontaktu ili Facebook prijatelju.

Motherboard je objavio snimak pozadine multimedijalnog umjetnika Erina Galaghera koja prikazuje poruku korisnika prijavljenog sa ruskog broja. Upozorenje takođe pokazuje da je račun nedavno izrađen i da je broj različit od onog na računu na kojem se lažno predstavlja.

Portparol Facebook-a izjavio je  da su ti testovi dio stalnih napora kompanije da iskorijene lažna predstavljanja i prevare putem Messengera, kao i da olakša prenos pravih informacija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top