Facebook planira sopstvenu medijsku platformu | Ekonomist

Facebook planira sopstvenu medijsku platformu

Facebook kao jedan od glavnih generatora prometa i za druge web stranice, u čemu se najviše ističu medijske kuće i njihovi informativni portali, planira izmjene u ovom domenu.

Kada korisnik na Facebooku naiđe na podijeljenu vijest s neke spoljne stranice, klikom na link automatski se preusmjerava na drugi sajt.

Facebook nije zadovoljan time, jer ne želi da na taj način gubi posjetioce, a ni sami korisnici (pogotovo oni s nešto sporijim mobilnim uređajima) nisu oduševljeni, jer moraju čekati otvaranje druge aplikacije da bi pročitali cijelu vijest.

Iz navedenih razloga Facebook već neko vrijeme planira da ponudi svoju platformu medijskim kućama i da im kroz opciju Instant Articles omogući objavu cijelih vijesti upravo u sklopu Facebooka.

Ova mogućnost se još uvek nalazi u razvoju, a neki izvori govore da bi u primjenu mogla stići već ovog mjeseca.

Međutim, veći problem za Facebook bio je kako novinske kuće nagovoriti da svoj sadržaj objavljuju putem njihove platforme, a odgovor, očekivano, leži u – novcu.

Facebook je sada ponudio vlasnicima sadržaja sav prihod od oglasa koji bi se vezali uz tako objavljene vijesti, i to u slučajevima kad vlasnik vijesti proda oglasni prostor. Ukoliko Facebook proda oglas uz vijest, njemu bi ostalo 30 odsto prihoda, dok bi ostatak išao medijskoj kući.

Od toga hoće li ovaj način podjele prihoda biti dovoljno primamljiv medijima zavisi i lansiranje Facebookove medijske platforme. zvaničnih informacija iz društvene mreže za sada nema.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top