Facebook gradi veliki data centar u Danskoj | Ekonomist

Facebook gradi veliki data centar u Danskoj

Najveća svjetska društvena mreža facebook najavila je juče da će u centralnoj Danskoj sagraditi data centar na zemljištu vrijednom 10 miliona dolara.

Riječ je o trećem data centru izvan Sjedinjenih Američkih Država, a u kompaniji je najavljeno da će objekat biti sagrađen zapadno od Odensea, trećeg po veličini grada u Danskoj. Facebook najavljuje da će ovo bit jedan od najnaprednijih i energetski najefikasnijih data centara“. Data centar u Danskoj trebalo bi da bude pušten u rad 2020. godine.

Komentarišući ovu najavu, gradonačelnik Odensea Peter Rahbaek Juel izjavio je da ovo zaslužuje „veliki Facebook like“. Grad je američkoj kompaniji za potrebe ovog data centra prodao industrijsko zemljište.

Prvi Facebookov data centar izvan SAD otvoren je 2012. u Lulei u arktičkom dijelu Švedske, nakon čega je počela gradnja drugog u predgrašu Dablina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top