Fabula – olovka koja hrani prirodu kreće u lov na investitore

Varaždinska pametna olovka koja ističe važnost recikliranja će sljedećih mjesec dana putem kampanje na Indiegogo platformi prikupljati 15.000 američkih dolara.

Fabula je domaći projekat varaždinskih korijena koji stoji iza istoimene ekološke olovke nastale od recikliranog otpada listića čaja, kave i otpadnih latica iz cvjećara.

Mateja Kuhar iz startup inkubatora Tehnološkog parka Varaždin zaslužna je za razvoj cijelog projekta, može se pohvaliti i pobjedom na Zabinom takmičenju Moj Zaba Start u kategoriji Moja Zelena zona (za eko preduzetništvo), nagradom A'Design Award u kategoriji održivih projekata 2014./15., a projekat se upravo danas popeo na novi nivo – finansiranje putem crowdfundinga.

Zapravo se radi o olovci koja je revolucionarna po tome što ukazuje na to kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada pa ukoliko pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada za mjesec, taj isti otpad mogao bi se iskoristiti za proizvodnju 3000 Fabula olovaka. Osim toga, uz proizvod se vežu još neke zanimljivosti poput one da se olovka može našiljiti i time nahraniti biljke umjesto baciti u koš za smeće, a kada postane prekrata za pisanje, njezin vrh (u kojem je smještena sjemenka) može se staviti u vodu kako bi iznikla mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode.

„Razlog iz kojeg sam željela osmisliti olovku je taj što je riječ o priboru kojim izražavamo svoje zamisli, o simbolu pismenosti i likovnog izražavanja, odnosno kreativnosti. Prilikom recikliranja udahnjujete novi život i stvarate nešto što prije nije postojalo. Taj novi život ima viši cilj, a zašto taj cilj ne bi bio ponovno stvaranje? Ova olovka predstavlja sve to, a naročito kada se reciklira. Dok god je koristimo, Fabula nas uči o tome na koji način odgovorno stvarati kroz obnovu okoline.“ – istaknula je Mateja Kuhar, kreatorka Fabule.

Ekipa koja stoji iza razvoja olovke danas je na Indegogo platformi za grupno finansiranje pokrenula kampanju u kojoj žele prikupiti 15.000 američkih dolara kako bi mogli finalizovati stroj za proizvodnju ove eko olovke. Naime, ista se trenutno proizvodi ručno uz pomoć kalupa pa samim time ne može zadovoljiti potražnju na tržištu. Središte razvoja projekta trenutno se nalazi unutar zidova Tehnoloskog parka u Varaždinu, gdje se ovih dana sastavlja stroj i radi na planiranju daljnjeg razvoja projekta.

Uz sve navedeno, ovaj projekat će na kraju održati kvalitet ekološke proizvodnje i postaknuti otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici.

Izvor: Zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top