Fabris: Crnoj Gori trenutno ne treba aranžman sa MMF-om | Ekonomist

Fabris: Crnoj Gori trenutno ne treba aranžman sa MMF-om

Centralna banka Crne Gore

Crnoj Gori trenutno nije potreban aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kazao je u intervjuu dnevnom listu Pobjeda viceguverner Centralne banke Crne Gore  za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris.

“Na proljećnom zasijedanju MMF-a i Svjetske banke, koje je završeno prošle sedmice u Vašingtonu, nije bilo riječi o sklapanju tog aranžmana. Procjena je da nam, u ovom trenutku, takav aranžman nije potreban”, istakao je Fabris.

On je dodao da je sa predstavnicima MMF-a dogovorena tehnička pomoć za implementaciju i podizanje kapaciteta bankarske supervizije, kao i supervizijskih kapaciteta i standarda Agencije za nadzor osiguranja.

“Naročito je značajna tehnička pomoć usmjerena na uvođenje Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja IFRS 9, koji će biti obavezan za sve banke i druge institucije od 1. januara naredne godine”, rekao je Fabris, ocijenivši da će uvođenje tih standarda rezultirati strožijim praksama rezervisanja i značajno doprinijeti jačanju finansijske stabilnosti.

“Za podršku jačanju prihodne strane budžeta države dogovorena je tehnička pomoć za nastavak reforme Poreske uprave i dizajn poreske politike, koja će doprinijeti aktivnostima Vlade na planu fiskalne konsolidacije”, naveo je Fabris.

Prema njegovim riječima procjene su i da su ekonomije eurozone na putu oporavka, tako da se može očekivati da će, od naredne godine, i Evropska centralna banka početi da postepeno podiže kamatne stope.

“To će, svakako, uticati na rast vrijednosti euribora i libora, koji su još u zoni minusa”, naglasio je Fabris.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top