Fabrika Novog duvanskog kombinata počinje sa radom u februaru | Ekonomist

Fabrika Novog duvanskog kombinata počinje sa radom u februaru

Fabrika Novog duvanskog kombinata u Podgorici, u koju je BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već investirao 18 miliona eura, počeće da radi u februaru naredne godine i tada će zapošljavati 53 radnika, koji će raditi u tri smjene.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, plan je da godišnje u Crnoj Gori proizvedu tri milijarde cigareta godišnje, njihovih brendova MAC i OSCAR, ali sve za strano tržište.

Osnivač i vlasnik kompanije Ahmad Bkairat kazao je da je sve spremno za otvaranje, ali fabrika još nije počela da radi zato što investitor BMJ Industries nije dobio upotrebne dozvole, odnosno priključke za struju i vodu koje treba da obezbijedi Glavni grad.

“Mi smo spremni za otvaranje fabrike sjutra. Materijal i mašine su spremne, ali očekujemo neke dozvole za koje bi trebalo da se odobre. U međuvremenu smo promijenili projekat i zato je došlo do kašnjenja. Sada nedostaju dozvole za struju i vodu. Očekujem od opštine da nam da upotrebne dozvole za priključke za struju i vodu. Za što se čekaju upotrebne dozvole morate pitati Glavni grad”, kazao je Bkairat crnogorskim medijima u sjedištu kompanije u Ras Al Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U početku u Podgorici će biti organizovana sekundarna, a tek kasnije primarna proizvodnja cigareta.

Crnogorski novinari su na poziv BMJ industries boravili u UAE kako bi posjetili fabriku i upoznali se sa cjelokupnim procesom proizvodnje koji taj investitor ima u UAE. BMJ industries je vodeća duvanska kompanija u tom regionu.

Bkairat je objasnio da su na početku imali jedan projekat za koji su dobili dozvole, ali da je on promijenjen zato što su se odlučili i za primarnu proizvodnju.

“Prema prvom projektu nije bila planirana primarna dodatna zgrada. U međuvremenu smo se odlučili da uzmemo dodatno zemljište za primarnu proizvodnju, tako da su zbog promjene projekta trebale i upotrebne dozvole. Mi se trudimo da otvorimo fabriku što prije i da to bude kvalitetno. Do sada smo investirali 18 miliona. Siguran sam da ćemo investirati još, jer sa otvaranjem primarne proizvodnje imaćemo više zaposlenih” kazao je Bkairat. Duvan iz Podgorice će ići na dodatnu preradu u Srbiju u fabriku u Ljuboviji, ali se očekuje da kompletan proces proizvodnje bude zaokružen u Crnoj Gori u narednih godinu dana.

U BMJ kažu da će biti potrebne dvije godine za ispitivanje tržišta za proizvodnju šiše, duvana za nergile.

“Proces proizvodnje duvana za šišu je malo komplikovaniji i u naredne dvije godine bi to moglo da se dogodi ako dozvoli tržište. Postoje određeni treninzi koje naši uzgajivači treba da prođu kako bi znali da uzgajaju šišu. Treba određeno zemljište i uslovi da bi se duvan za šišu proizvodio”, ističu u BMJ.

Bkairat je istakao da sada u Podgorici zapošljavaju 21 radnika, a od februara će imati 53 zaposlena u tri različite smjene.

“Sve što se bude proizvodilo biće za izvoz , a ne za crngorsko tržište. Crna Gora je malo tržište za nas i ukusi cigareta koji se puše u UAE i u Crnoj gori su različiti, tako da smo sada u fazi ispitivanja tržišta da bismo vidjeli šta se traži u Crnoj Gori gdje prolaze drugačiji ukusi. Naš cilj je, za sada, Srednji Istok i Afrika, pa smo više fokusirani na to tržište”, kaže Bkairat.

Na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem dogovoreno je da BMJ izađe u susret uzgajivačima duvana dok god je to u njihovoj moći.

“Sa ovim porastom cijene od 15 centi po kilogramu smo se potrudili da ih motivišemo da budu uzgajivači za nas. Tako ćemo zaustaviti i trend smanjivanja broja proizvođača koji je prisutan u posljednje dvije godine. Planiramo da otkupimo sav duvan koji se proizvede u Crnoj Gori, ako je on po kvalitetima koji zadovoljavaju naše standarde”, kažu
u BMJ.

Jedno od pitanja novinara je bilo da li je hapšenje bivšeg predsjednika Borda direktora Novog duvanskog kombinata Isata Boljevića nanijelo štetu kompaniji i čitavom procesu privatizacije NDK. Boljević je u prvoj polovini ove godine smijenjen sa funkcije jer se protiv njega vodi postupka za šverc cigareta. Bkairat je kazao da vjeruju crnogorskom pravosudnom sistemu i da će cijeli slučaj biti do kraja ispitan.

“Inicijativom preko poznanstva, sa Isatom Boljevićem, ja sam se zainteresovao za ulaganja u Crnu Goru, konkretno fabriku NDKP, budući da je za nju u tom trenutku bio raspisan tender za dokapitalizaciju. Nakon samog apliciranja na tender, i dobijanja tendera, kao jedini koji se zainteresovao za ulaganja u NDKP, u fazi pregovora o zaključenju ugovora, našu kompaniju je u Dubaiju posjetila delegacija iz Crne Gore, u ime koje su bili Branko Vujović, predsjednik tenderske komisije za privatizaciju, Goran Jovetić, sekretar Savjeta za privatizaciju, kao i zvanični prevodilac, kako bi se lično uvjerili o kakvoj se kompaniji radi, kojim mašinama i kapacitetima raspolažemo i koje su naše reference. Tom sastanku prisustvovao je i Boljević, koji se već nalazio u Dubaiju i u ulozi predstavnika Investitora, odnosno naše kompanije. Tek nakon posjete naših postrojenja i fabrika, zaključen je ugovor o upravljanju i dokapitalizaciji”, kazao je Bkairat.

On je istakao da vjeruje crnogorskim pravosudnim oprganima i od njih očekuje informaciju o slučaju Isata Boljevića.

Pomoć bolesnoj djeci

Osnivač i vlasnik kompanije Ahmad Bkairat je već donirao 50.000 eura ličnih sredstava bolesnoj djeci u Crnoj Gori, a to su uradili i njegovi poslovni partneri. Do sada je uplaćeno oko pola miliona eura, a te akcije će biti nastavljene i ubuduće.

Ipak, problema u poslovanju ima dosta.

“Nikada nigdje nijesam imao problema kao u Crnoj Gori. Ipak, jako mi se sviđa zemlja i nadam se da ćemo sve ovo prevazići i početi ispočetka. I pored tih problema otvorio sam restoran u Atlas kapital centru Mazaja. Siguran sam da je bilo ko drugi bio na mom mjestu da bi zatvorio fabriku i pobjegao. Ali odlučio sam da ostanem. Ubijedio sam svoje partnere da ostanu i budu investitori u Crnoj Gori i volio bih da ona jednog dana bude kao Dubai jer ima izuzetne potencijale”, kaže Bkairat.

On posebno naglašava da su Njegovo Veličanstvo šeik Saud Bin Sakr al Kassimy i njegov zamjenik šeik Muhamed bin Sud omogućili sve neophodne uslove za uspjeh projekta u Crnoj Gori.

“Nadamo se da će crnogorska vlada pratiti istu politiku i da će obezbijediti sigurnost, politiku otvorenog upravljanja što omogućava investitorima da uspiju. Imamo velike izazove, i velike mogućnosti za uspjeh. I sa našom saradnjom i vašom podrškom možemo napraviti ogroman uspjeh u Crnoj Gori kao što smo to uradili i ovdje u UAE”, kaže Bkairat.

Spremni da otkupe sav crnogorski duvan

BMJ Industries od početka poslovanja u Crnoj Gori sarađuje sa lokalnim proizvođačima duvana i u planu je da se otkupljuje sav duvan koji proizvode domaći proizvođači, a koji zadovoljava standarde kvaliteta.

“Od kada smo došli u Crnu Goru od početka sarađujemo sa lokalnim proizvođačima duvana, od 2016. smo preuzimali duvan i 2017. godine i sada pravimo pregovore za 2018. godinu. U 2017. godini od njih smo otkupili 32 tone duvana.
Za sljedeću godinu po njihovom planu i u razgovoru sa njihovim predstavnikom očekujemo da proizvedu 100 tona duvana. Bitno je napomenuti da je cijena duvana povećana za 15 centi i trudimo se da motivišemo uzgajivače da nastave sa proizvodnjom, ovi podaci od otkupu su dovoljna motivacija za početak da oni ostanu sa nama i da proizvode za nas”, kažu u BMJ Industries.

U BMJ Industries rade na na potpisivanju ugovora sa proizvođačima, a u toku je i dogovor o sjemenu koje treba da se otkupi.


 

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top