E&Y: Diploma za posao više ne treba | Ekonomist

E&Y: Diploma za posao više ne treba

Ernst&Young više ne traži diplome od kandidata za posao, kažu da nema dokaza da su dobri studenti sposobniji.

Jedan od najvećih britanskih poslodavaca po broju zapošljavanja fakultetski obrazovanih kadrova, konsultantska kompanija Ernst&Young, najavio je da više neće tražiti stručnu spremu u molbama za posao, jer kako kažu, nema dokaza da je uspjeh na fakultetu povezan s karijernim dometima kasnije u životu.

Različite nivoe ocjena sa studija zamijeniće “otvorene mogućnosti za talentovane pojedince bez obzira odakle dolaze”.

Nove zaposlene biraće prema posebnom sistemu procjene u kojem će obilno koristititi internet. I dalje će uzimati u obzir akademske kvalifikacije ali one više neće biti barijera za briljantne mlade ljude koji ih nemaju, citira Hafington Post predstavnike kompanije.

Smatraju da je selekcija kandidata prema diplomama, nivoima i ocjenama zastarjela.

Ernst&Young godišnje otvori 200 radnih pozicija za kandidate s diplomom. Nova pravila počeće da primjenjuju od 2016.

Nešto slično nedavno je napravio PricewaterhouseCoopers (PwC) u SAD-u jer, kako kažu, ne žele da im promaknu talentovani kandidati koji zbog nižeg imovinskog statusa nisu bili u prilici da završe nivoe studija koje su ranije tražili.

Poslodavci žele balansirati situaciju koju stvara društvena nejednakost.

Istraživanja pokazuju da djeca iz bogatih porodica 35 odsto češće završavaju na visoko plaćenim poslovima od siromašnih, čak i ako nisu talentovani studenti.

Izvor: telegram

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top