Evropski gigant nudi Hrvatima novi biznis | Ekonomist

Evropski gigant nudi Hrvatima novi biznis

Italijanska Grupa Besana ponudila je Hrvatskoj saradnju u oblasti proizvodnje i sušenja lješnika.

Projekat dolaska u Hrvatsku podrazumijeva uspostavljanje proizvodnje lješnika u saradnji s domaćim kooperantima na površini od približno 500 hektara uz korištenje najsavremenijih tehnologija i znanja.

Besana će svojim potencijalnim kooperantima u Hrvatskoj ponuditi sadnice sertifikovanog kvaliteta i garantuje kvalitetan i zdrav sadni materijal, dugogodišnje ugovore o otkupu (do deset godina) cjelokupnog roda lješnika po tržišnim cijenama, zatim stručnu podršku i transfer znanja tokom cijele saradnje.

Na području Hrvatske Besana planira da organizuje i nekoliko centara za otkup i sušenje lješnika, a na predavanju kooperantima će se predočiti i mogućnosti koje nude EU fondovi za tu vrstu ulaganja.

Kako je navedeno na sajtu Privredne komore Hrvatske (HGK), Grupa Besana je jedan od najvećih evropskih prerađivača orašastih plodova i sušenog voća, s godišnjim prihodom većim od 170 miliona evra.

Kroz različite oblike zadruga i udruženja Besana koordiniše i nadgleda proizvodnju kod više od 2.000 uzgajivača, pri čemu se godišnje preradi više od 24.000 tona sirovine, prenio je portal Seebiz.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top