Evropske zemlje upozorile Tursku: Prestanite da uzimate kiparski gas | Ekonomist

Evropske zemlje upozorile Tursku: Prestanite da uzimate kiparski gas

Sedam zemalja južne Evrope upozorilo je Tursku da prekine “nezakonite aktivnosti” s eksploatacijom gasa u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

– Duboko žalimo što Turska nije odgovorila na ponovoljene pozive Evropske unije (EU), koja osuđuje nezakonite aktivnosti Turske u toj zonib- navodi se u zajedničkoj deklaraciji na kraju samita na Malti.

Lideri su dodali da će, ukoliko Turska ne prekine te aktivnosti, zatražiti od Brisela da preduzme odgovarajuće mjere u znak solidarnosti sa Kiprom.

– EU neće pokaziti nikakvu slabost – po tom pitanju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na kraju samitu.

EU je početkom maja uputila upozorenje Turskoj posle najave o planu bušotina gasa do septembra u sektoru Kiparske ekonomske ekskluzive zone.

– Turska krši međunarodne zakone, ulazeći u tu zonu. Zadovoljan sam jakom porukom solidarnosti naših partnera upućenoj Turskoj – izjavio je kiparski predsjednik Nikos Anastasijades.

Kipar želi da postane važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top