Evropske osiguravajuće kuće raspolažu sa 9.900 milijardi eura | Ekonomist

Evropske osiguravajuće kuće raspolažu sa 9.900 milijardi eura

Evropski osiguravatelji imaju udio od 35 posto na globalnom tržištu, slijede Sjeverna Amerika sa 29 posto i Azija sa 28 posto.

Imovina pod upravljanjem evropskih osiguravatelja poskočila je u 2014. godini za 9,4 posto, na 9.900 milijardi eura, ponajprije zahvaljujući skoku u segmentu životnih osiguranja, objavilo je evropsko udruženje osiguravatelja Insurance Europe.

Ukupna bruto zaračunata premija evropskih osiguravatelja u prošloj godini je porasla za 3,7 posto, na 1.200 milijardi eura, pri čemu je najizrazitiji rast premija zabilježen u segmentu životnog osiguranja, piše u saopštenju toga udruženja, kako prenosi Hina.

Niske kamatne stope u razvijenim privredama otežale su evropskim osiguravajućim kućama ostvarivanje povrata od ulaganja koji im je potreban za podmirenje penzijskih isplata, podsjeća agencija Reuters.

Reuters napominje da ih je takva situacija preusmjerila na manje likvidnu imovinu, poput korporativnih obveznica, nekretnina i infrastrukture.

Evropski osiguravatelji imaju udio od 35 posto na globalnom tržištu, a slijede Sjeverna Amerika s 29 posto i Azija s 28 posto, objavio je Insurance Europe.

Lani je broj evropskih osiguravajućih društava smanjen na 4.860, sa 4.883 u 2013. godini, pokazuju podaci toga udruženja.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top