Evropske kompanije ostvaruju bolje poslovne rezultate nego američke

Poslije sedmice u kojoj su dominirali tromjesečni poslovni rezultati američkih kompanija, i sezona objave rezultata poslovanja evropskih kompanija ulazi u puni zamah, a prvi znaci su prilično ohrabrujući, smatraju analitičari.

Švajcarski bankovni džin UBS u ponedjeljak je izvijestio o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od 50 posto u poređenju s godinom ranije. Zasluge za takve rezultate, koji su nadmašili očekivanja analitičara, pripisuju doprinosu svih dijelova poslovanja i regija.

Takvi rezultati nadovezuju se na niz ostalih pozitivnih iznenađenja po pitanju dobiti o kojima su izvijestile evropske kompanije, uključujući francusku grupu iz sektora vojne industrije Thales, čije su dionice dosegle rekordni nivo poslije objave rezultata poslovanja u prvom polugodištu koji su bili bolji nego što su tržišta očekivala.

Dalje, britanska telekom kompanija Vodafone takođe je objavila rezultate poslovanja koji su pokazali poboljšanja na njena dva vodeća tržišta – u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Prošle sedmice, niz velikih američkih kompanija, od Amazona do Applea i American Expressa, izvijestio je o tromjesečnoj dobiti u aktualnoj sezoni koja se zasad pak ocjenjuje kao mješovita. Prema podacima kompanije FactSet, kompanije iz sastava berzanskog indeksa Standard & Poor's (S&P) 500 u drugom tromjesečju bi, kako se sada očekuje, trebale da zabilježe 2,2-postotni pad dobiti, što bi bio prvi tromjesečni pad dobiti tih kompanija od trećeg kvartala 2012. godine.

To je ponajviše posljedica visokog kursa dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inostranih tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su prihodi kompanija iz S&P 500 indeks u proteklom tromjesečju pali gotovo 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Analitičari, pak, kažu da se prognoze dobiti u Evropi u poređenju sa SAD-om čine boljima nego što su bile dugo vremena, ponajviše zahvaljujući niskom kursu eura zbog čega jača konkurentnost evropskih proizvoda na svjetskom tržištu. Uz to, privreda evrozone je počela da se oporvalja.

“Evropska privreda jača. Pogledajte što su ulagači predviđali početkom godine, a to je bio privredni rast od jedan posto, dok sada govore o 1,5-postotnom rastu, tako da je snaga privrede iznenadila ulagače. Ipak, moglo bi doći do privremenih odstupanja u drugom kvartalu zbog krize u Grčkoj”, kazao je Richard Jeffrey, direktor ulaganja u kompaniji Cazenove Capital.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top